Dobrze ustawiona społeczność mikroorganizmów w glebie promuje rośliny, na których nam zależy i znacznie utrudnia wzrost chwastom.
Chwasty to, z reguły rośliny pionierskie. Pojawiają się w miejscach zniszczonych gleb. Takich jak las po pożarze, zaorane pole, okolice wykopów czy rumowisko. Są one przystosowane do ubogiej sieci pokarmowej, a ich biologicznym celem jest, jak najszybsze, wytworzenie i wysianie maksymalnej liczby nasion. Można powiedzieć, że świadczą o początkowym etapie sukcesji ekologicznej.
Sukcesja to, w skrócie, zmiana kompozycji gatunków w czasie. W naszych warunkach przebiega od gołej ziemi, przez gatunki pionierskie (chwasty), trawy, krzewinki, aż po dojrzały las. Każdy z tych etapów ma też inną kompozycję organizmów glebowych. Odpowiednio: od zdominowanej przez bakterie, przez zrównoważoną proporcję grzybów do bakterii aż po bardzo zdominowaną przez grzyby.
Naszym zadaniem, jako rolników jest skierowanie biologii gleby w kierunku pożądanego etapu sukcesji, w zależności od konkretnej uprawy. Dzięki zabiegom modyfikującym stosunek grzybów do bakterii w glebie możemy spowodować, że nasze rośliny będą miały idealne warunki do rozwoju, a chwasty nie będą chciały rosnąć.
Strona www stworzona w kreatorze WebWave.